6 Νοέμβριος 2015, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2015, 09:59

Ψήφισμα Εστίας Ποντίων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κατά Φίλη

  • Ψήφισμα Εστίας Ποντίων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κατά Φίλη

Με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος απαντά το ΔΣ της Πνευματικής Εστίας Ποντίων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης «Ο Στράβων» στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Το ψήφισμα του συλλόγου είναι το εξής:

  1. Η γενοκτονία που τέλεσε το τουρκικό κράτος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίσθηκε με τυπικό νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με τον ν. 2193/1994, το άρθρο 1 του οποίου έχει ως εξής:  «Ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Συνεπώς, ο σημερινός υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εμφανίζεται να περιφρονεί τους νόμους του ελληνικού κράτους.
  2. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και γενικώς όσα υπέστησαν οι πατέρες μας κατά την περίοδο 1915-1924 από τη βαρβαρότητα των Τούρκων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά απλά τους Ποντίους, δεδομένου ότι δεν υφίσταται εθνότητα Ποντίων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα αιματοβαμμένο και μαρτυρικό κεφάλαιο της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους και του Ελληνικού Λαού, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι ο Ελληνισμός του Ευξείνου Πόντου. Συνεπώς, ο κ. Φίλης δεν πρέπει να «συλλυπάται» τους Ποντίους, αλλά να λυπάται ο ίδιος για τα ιστορικά δεινά του έθνους και του λαού στον οποίο ανήκει.
  3. Αποτελεί δίδαγμα του σύγχρονου πολιτισμού ότι ο λαός που ξεχνά τις ιστορικές τραγωδίες του πρόκειται να τις ξαναϋποστεί . Η Εθνική Παιδεία έχει μεταξύ των κυρίων  στόχων της τη μη εξασθένηση της ιστορικής μνήμης. Συνεπώς, ο κ. Ν. Φίλης  με τις δηλώσεις αμφισβητήσεως της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επιδεικνύει αδυναμία να ανταποκριθεί πλήρως στα κυβερνητικά καθήκοντά του ως υπουργός Παιδείας του ελληνικού κράτους.
  4. Η σύγχρονη Επιστήμη της Ιστορίας έχει καταγράψει ως ιστορικό γεγονός τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απαρτιζόμενη από πολλές χιλιάδες επιμέρους τραγικά γεγονότα. Οι πρωτογενείς πηγές είναι άφθονες, όπως επίσης και η βιβλιογραφία. Συνεπώς, ο κ. Φίλης ενώ στις δηλώσεις του επικαλείται την Επιστήμη, στην πραγματικότητα αγνοεί ή περιφρονεί τις επιστημονικές πηγές.

Στην ανακοίνωση του συλλόγου τέλος τονίζεται πως αν ο Ν. Φίλης δεν προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες να αναγνωρίζει ρητώς τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τότε η παραίτησή του αποτελεί μονόδρομο.