6 Νοέμβριος 2015, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2015, 09:42

Ακάλυπτοι 4 στους 10 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια

  • Παράταση μέχρι 15 Μαΐου για την προστασία των κόκκινων δανείων
    (Φωτ. αρχείου)

Τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια φαίνεται ότι θα μείνουν ακάλυπτοι από την... συμβιβαστική λύση που αναζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Το παζάρι για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι συνεχές, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι δύο.

Το αισιόδοξο σενάριο θέλει το όριο για την προστασία πρώτης κατοικίας να φθάνει τις 200.000 ευρώ, ενώ το δυσμενέστερο να υποχωρεί στις 170.000-180.000 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει επίσης το τι θα γίνει με τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το ύψος των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν. Τα περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά, καθώς οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών βρίσκεται προ των πυλών κι εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι πόσοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν απροστάτευτοι.

Οι δανειστές πίεζαν να πέσει το όριο στις 120.000 ευρώ (για τον άγαμο) και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων των δανειστών είναι διαρκείς.