5 Νοέμβριος 2015, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2015, 20:24

Το προσφυγόπουλο που προκάλεσε αμηχανία σε Σουλτς-Τσίπρα

  • Το προσφυγόπουλο που προκάλεσε αμηχανία σε Σουλτς-Τσίπρα
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάνουν δηλώσεις και δίπλα τους μικρός Σύρος πρόσφυγας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Στρατής Μπαλάσκας)

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς επισκέφθηκαν, κατά την ολιγόωρη παρουσία τους σήμερα στη Μυτιλήνη, το κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής στη Μόρια, όπου και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εισόδου και καταγραφής των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες από μέρους της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια, ένα μικρό προσφυγόπουλο, ο οκτάχρονος Μωχαμεντίν, πλησίασε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του είπε: «money» (λεφτά).

Μπροστά στο... μούδιασμα του Μ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός, γελώντας, γύρισε και είπε στα ελληνικά «και εγώ τόσο καιρό αυτό ζητάω», εννοώντας προφανώς τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού!

Ο Α. Τσίπρας, στις δηλώσεις του, επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας κέντρων καταγραφής στην Τουρκία, προκειμένου να «αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής και των πνιγμών στο Αιγαίο».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη γείτονα χώρα για το προσφυγικό, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μ. Σούλτς σημείωσε ότι πρέπει να «συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία, στης οποίας τα εδάφη βρίσκονται εκατομμύρια πρόσφυγες» και συνεχάρη όλους τους κατοίκους της Λέσβου για τα αισθήματα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν προς τους μετανάστες. Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη χρηματοδότησης της αυτοδιοικητικής αρχής για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη κρίση στο νησί.


(Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φεύγοντας από τη Μυτιλήνη, Τσίπρας και Σουλτς πήραν μαζί τους τον Σύρο πατέρα ενός παιδιού, θύματος του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου, όταν βυθίστηκε σκάφος με περίπου 350 επιβαίνοντες με εκατόμβη θυμάτων. Σήμερα εξάλλου, στις ακτές της Λέσβου, εντοπίστηκαν τρεις σοροί που εκτιμάται ότι ανήκουν στα θύματα αυτού του ναυαγίου.

Το παιδί αυτό είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο σε νοσοκομείο στην Αθήνα όπου και εξέπνευσε. Οι δυο πολιτικοί πήραν μαζί τους τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος εγκλωβισμένος στη Μυτιλήνη λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία του παιδιού του.