4 Νοέμβριος 2015, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2015, 15:30

Κόντρα στη Βουλή για τις δηλώσεις Φίλη (βίντεο)

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τοποθετούμενος εκτός ημερήσιας διάταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη «ανιστόρητες» και «απαράδεκτες». Ανέφερε δε ότι οι ποντιακής καταγωγής βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας, ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας πως αντιδρά «προς άγραν ψήφων».

Η δήλωση του Χρήστου Παππά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου, και του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου. «Δεν ανεχόμαστε κανένα φασιστικό μόρφωμα να υπερασπίζεται τους Έλληνες Ποντίους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε αναίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων», τόνισε ο Σωκράτης Φαμέλος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι είναι «τουλάχιστον πρόκληση οι ιδεολογικοί απόγονοι της ρατσιστικής θεωρίας που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των γενοκτονιών σήμερα να γίνονται τιμητές», και συμπλήρωσε ότι τα θέματα αυτά αποπροσανατολίζουν τη στιγμή που ξεδιπλώνεται επίθεση σε βάρος του λαού.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε «υπερβολική τη συζήτηση, ειδικά όταν προέρχεται από τη συγκεκριμένη πτέρυγα της Βουλής».

Γιώργος Σταθάκης: Η θέση της Βουλής και της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Είναι μεμπτό να αμφισβητείται από βουλευτές ο επιστημονικός διάλογος. Η πολιτεία είναι δεσμευμένη από την απόφαση της Βουλής.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μαθητευόμενους μάγους σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει εάν οι απόψεις του Νίκου Φίλη εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης. «Τέτοιες αναφορές από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης δίνουν την ευκαιρία να δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Ψηφοφορία για το θέμα Φίλη ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η πολιτική δεν μπορεί να παρακολουθεί τα σκέρτσα ορισμένων επιστημόνων που από τα σαλόνια τους κάνουν παιχνίδια ή δημιουργούν προβλήματα και ταπεινώσεις», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκφράζοντας τους ΑΝΕΛ, ο Βασίλης Κόκαλης χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη προσθέτοντας ότι «είναι πολύ χειρότερη η σπέκουλα και η εκμετάλλευση που γίνεται από κάποιους». Να ανακαλέσει ο υπουργός Παιδείας ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. «Οι υπουργοί ας ασχοληθούν με τα θέματα του υπουργείου τους», σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.