4 Νοέμβριος 2015, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2015, 13:43

Αντώνης Παυλίδης προς Φίλη: Με τον όρο «εθνοκάθαρση» εξυπηρετείτε τον θύτη

  • Αντώνης Παυλίδης προς Φίλη: Με τον όρο «εθνοκάθαρση» εξυπηρετείτε τον θύτη
    Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αντώνη Παυλίδη στη Βουλή, στην ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ο δρ Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, δηλώνει ξεκάθαρα: «Με τη διατύπωση των απόψεων σας εξυπηρετείτε τον θύτη και κατά συνέπεια καταπατάτε το θύμα».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Παυλίδη ο όρος «εθνοκάθαρση» δεν βρίσκεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και συνεπώς είναι ανώδυνος για τον θύτη σε αντίθεση με τον όρο «Γενοκτονία» που παράγει αποτελέσματα σε βάρος του. Ο ίδιος δηλώνει ότι αρνείται να αποδεχθεί την επιπόλαια και επιδερμική λογική ενός υπουργού Παιδείας «για ένα ζήτημα που αφορά όλη την ανθρωπότητα, ευτελίζοντάς το σε ζήτημα σχέσεων δύο χωρών».

Αντώνης Παυλίδης: Το ζήτημα της Γενοκτονίας δεν είναι ζήτημα δύο ή περισσότερων χωρών, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα στην οποία οφείλουν να λογοδοτούν εκείνοι που διαπράττουν τέτοιου τύπου εγκλήματα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι αρνητές της Γενοκτονίας, όπως ο υπουργός Παιδείας, προσκρούουν σε ένα πρόβλημα: στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, κατά τη διάρκεια συνεδρίου το 2007 στο Σαράγιεβο.

Απαντώντας δε στο επιχείρημα Φίλη ότι το ελληνικό κράτος δεν πρόβαλε στα διεθνή φόρα το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ο δρ Αντώνης Παυλίδης μιλά για ένα κράτος που διακατέχεται από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και το οποίο έχει τις ίδιες απόψεις με τον υπουργό Παιδείας. «Για παράδειγμα, το 1952 ταυτιζόμενο με το τουρκικό κράτος απαίτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας να απαγορεύσει την πρόσβαση στα αρχεία της Βιέννης στον τότε ερευνητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, μετέπειτα καθηγητή Ιστορίας και βασικό ερευνητή της Γενοκτονίας», σημειώνει.

Αντώνης Παυλίδης: Το ίδιο αυτό κράτος δύο φορές, το 1999 και το 2003, απαίτησε από το κοινοβούλιο της Αρμενίας, στο οποίο έγινε σχετική εισήγηση, να αρνηθεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού για να μην… ενοχληθεί η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών απευθυνόμενος πάντα στον Νίκο Φίλη επιμένει: «Η εμμονή σας ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση, είναι όχι μόνο εθνικά απαράδεκτη κι επικίνδυνη, γιατί δίνει σήμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις θέσεις της, αλλά ακόμη δείχνει ότι δεν μελετήσατε στοιχειωδώς τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 “για την καταστολή και πρόληψη του εγκλήματος Γενοκτονίας”».

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την επιστολή του Αντώνη Παυλίδη.