3 Νοέμβριος 2015, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2015, 21:02

Νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ

  • Νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ

Έρχεται νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να δοθούν οι εκπτώσεις σε πολλούς φορολογούμενους που δεν τις έλαβαν με την αρχική εκκαθάριση. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων που δικαιούνται τις εκπτώσεις αλλά τελικά δεν τις είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, οι εκπτώσεις που δεν δόθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες και καταστήματα που ήταν κενά και με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων δικαιούνται έκπτωση επί του βασικού ΕΝΦΙΑ (φόρος ανά τετραγωνικό) κατά 20%. Στις περισσότερες περιπτώσεις η έκπτωση δεν δόθηκε καθώς οι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν στο έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) τη λέξη ΚΕΝΟ ενώ θα έπρεπε να επιλέξουν τη σχετική προσυμπληρωμένη ένδειξη του εντύπου.

Κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι αν θα πρέπει οι φορολογούμενοι να τροποποιήσουν το Ε2 ή η επανεκκαθάριση θα γίνει από το ΥΠΟΙΚ χωρίς να κάνουν κάποια ενέργεια οι φορολογούμενοι.