3 Νοέμβριος 2015, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2015, 19:37

Η Λέσβος πενθεί τα θύματα των διακινητών – Στην Ελλάδα ο Σουλτς για το προσφυγικό

  • Η Λέσβος πενθεί τα θύματα των διακινητών – Στην Ελλάδα ο Σουλτς για το προσφυγικό
    Πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν με φουσκωτές βάρκες στη Σκάλα Συκαμνιάς Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

«Θέλοντας να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, η οποία παρακολουθεί ανήμπορη να δώσει λύση σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», η Δήμος Λέσβου κήρυξε τριήμερο πένθος «στη μνήμη των θυμάτων του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές».

Στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων καλούνται οι κάτοικοι της Λέσβου να συμμετέχουν μαζικά στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης.

Εκεί θα τελεστεί προσευχή από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των Εκκλησιών.

 «Με αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, θέλουμε να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Τετάρτη, 4 και στη Λέσβο την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος Σουλτς, θα παρευρεθεί μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν στην αναχώρηση των πρώτων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα και στη μετανάστευση.


Πρόσφυγες στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας (Φωτ.: EPA/Stringer)

Εν τω μεταξύ, νέο καθεστώς μεταφοράς των προσφύγων από τη σερβική επικράτεια προς την Κροατία ισχύει πλέον, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικών Ζητημάτων, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, διευκρινίζοντας ότι στην πόλη Σιντ, κάθε μέρα, τέσσερα έως πέντε τρένα θα δέχονται μετανάστες και θα τους μεταφέρουν στην Κροατία.

Στους πρόσφυγες που έφθασαν από τη Σερβία θα διανεμηθεί φαγητό από τον Ερυθρό Σταυρό και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Σλοβενία με το ίδιο τρένο των Κροατικών Σιδηροδρόμων, το οποίο, εν τω μεταξύ, θα καθαριστεί.

Στο Σλαβόνσκι Μπροτς θα μεταφερθούν επίσης 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο Οπάτοβατς. Σε περίπτωση συμφόρησης στα σύνορα, το χειμερινό κέντρο υποδοχής έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 5.000 ατόμων.