3 Νοέμβριος 2015, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 23:49

Μισέλ Ομπάμα: Να μην καταδικάζονται οι γυναίκες στη σιωπή

  • Μισέλ Ομπάμα: Να μην καταδικάζονται οι γυναίκες στη σιωπή
    (Φωτ.: EPA/Michael Reynolds)

Έκκληση να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι πολυάριθμες «πολιτισμικές πεποιθήσεις» που εγείρουν προσκόμματα στην πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, απηύθυνε η Μισέλ Ομπάμα, λίγο προτού ξεκινήσει περιοδεία διάρκειας μιας εβδομάδας στη Μέση Ανατολή, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφθασε χθες στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ και σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση (WISE).

«Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εκπαίδευσης των κοριτσιών εάν δεν προσεγγίσουμε το ευρύτερο θέμα των πολιτισμικών πεποιθήσεων και των πρακτικών που ενδεχομένως συμβάλλουν στη διαιώνιση αυτή της κρίσης» έγραψε η Μισέλ Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Atlantic.

Υπογραμμίζοντας ότι 62 εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου απευθύνει έκκληση να «τεθούν υπό αμφισβήτηση οι νόμοι και οι πρακτικές που εξαναγκάζουν τις γυναίκες στη σιωπή, τις εξευτελίζουν και τις κακοποιούν.

»Από τους ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων έως τους αναγκαστικούς γάμους των παιδιών και από τους νόμους που επιτρέπουν τη συζυγική βία σε εκείνους που αδικούν τις γυναίκες στο χώρο της εργασίας».

Προειδοποίησε επιπλέον ότι «το να βελτιώσουμε το σύστημα των σχολικών υποτροφιών, τις τουαλέτες ή τα μέσα μεταφοράς θα είναι μέτρα που θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο εάν οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν πάντα ως ντροπή το γεγονός ότι ένα κορίτσι έχει περίοδο και απορρίπτουν τα κορίτσια που ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Ή δεν τιμωρούν τους βιαστές».

Η Μισέλ Ομπάμα θα επισκεφθεί και τα αμερικανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, κοντά στη Ντόχα, απ’ όπου απογειώνονται κυρίως τα αμερικανικά μαχητικά που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.