2 Νοέμβριος 2015, 20:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 20:06

Εκλογές «βίας και φόβου» στην Τουρκία

  • Εκλογές «βίας και φόβου» στην Τουρκία
    Κούρδος στο Ντιγιάρμπακιρ διαβάζει στην εφημερίδα τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα που έχει χτίσει ο Ερντογάν έχει εκσυγχρονισθεί  και αντί για τις εκλογές βίας και νοθείας προτιμά τις  εκλογές «βίας και φόβου». Αυτό τονίζουν οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία στην γειτονική χώρα. Εστιάζοντας κυρίως στην προεκλογική περίοδο, καταγγέλλουν ότι η αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου καθιστούν την προεκλογική εκστρατεία άδικη.

«Η προεκλογική καμπάνια ήταν άδικη και διακρινόταν από εξαιρετική βία και φόβο», κατήγγειλε ο Αντρέα Γκρος, ο Ελβετός επικεφαλής της αποστολής.

Το προκαταρκτικό πόρισμα των διεθνών παρατηρητών αναφέρει ότι, παρά το γεγονός πως οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, η βία ενάντια στην αντιπολίτευση και οι εισβολές στα γραφεία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν τους επέτρεψε να διεξαγάγουν ελεύθερα την προεκλογική τους καμπάνια, ενώ το φιλοκουρδικό HDP είδε πολλά στελέχη του να συλλαμβάνονται στην πορεία προς τις κάλπες.

Εξάλλου η ελευθερία του Τύπου τίθεται υπό αμφισβήτηση, με διαρκείς διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και φίμωση τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, όπως επισήμαναν οι διεθνείς παρατηρητές.

Η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άμεση: «Γιατί τα διεθνή ΜΜΕ ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την Τουρκία και όχι για τις χώρες τους; Γιατί δεν σέβονται τη θέληση του έθνους; Το έθνος με εξέλεξε με σχεδόν 50%. Και αυτό είναι κάτι που δεν σέβονται», δήλωσε. «Τώρα την Τουρκία κυβερνά ένα κόμμα με σχεδόν 50%. Είναι κάτι που θα έπρεπε να σέβεται ολόκληρος ο κόσμος, αλλά έως τώρα δεν έχω δει αρκετή ωριμότητα»...