3 Νοέμβριος 2015, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2015, 11:19

Όλα όσα έγιναν στη Γενική Συνέλευση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων

  • Όλα όσα έγιναν στη Γενική Συνέλευση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων
    (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης για το pontos-news.gr)

Η δραματική κατάσταση των ανασφάλιστων υπερηλίκων και ο σχεδιασμός για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, κυριάρχησαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στην κεντρική αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη Γενική Συνέλευση πρόεδρος εξελέγη ο Θανάσης Αθανασιάδης από την Ένωση Ποντίων Περιστερίου και η Μαρία Αχιλλεοπούλου από το Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα.

Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συλλόγων, τους κάλεσε να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον πρόσφατο χαμό του ερευνητή του ποντιακού θεάτρου Ερμή Μουρατίδη. Τον διοικητικό απολογισμό έκανε ο Γ. Βαρυθυμιάδης ο οποίος δεν παρέλειψε να μοιραστεί την εμπειρία του από την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς ήταν ένας από τους εκπροσώπους της ΠΟΕ στο Παγκόσμιο Φόρουμ που έγινε φέτος στο Ερεβάν.


Ενός λεπτού σιγή από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για τον χαμό του Ερμή Μουρατίδη

Τον οικονομικό απολογισμό έκανε ο ταμίας του ΣΠΟΣ Χρήστος Δημόπουλος. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην πρόταση που έκανε ως ιδιώτης, να προσφέρει δωρεάν εργασία για το κτήριο όπου στεγάζεται η Προεδρική Φρουρά, «την οποία τελικά οι αρμόδιοι δεν ενέκριναν»!

Με λίστα προτεραιότητας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τοποθετήθηκαν, διατύπωσαν προβληματισμούς και προτάσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τους συλλόγους και την κοινωνία.

Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων, ήταν ο εμπαιγμός του ελληνικού κράτους απέναντι στους υπερήλικες Πόντιους, με την απόφαση να καταργηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Η γενική γραμματέας του ΣΠΟΣ Χριστίνας Χαφουσίδου, επέλεξε να εστιάσει  στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όπως είπε, πρέπει να κάνουν όλοι στην άκρη τις μικρότητες και τα μικρά λάθη και να εστιάσουν όλοι στην 19η Μαΐου 2019 «μιας κι εκεί καλείται να δείξει πόσο έτοιμος είναι ο καθένας γι’ αυτή την επέτειο». Η Χριστίνα Χαφουσίδου μνημόνευσε επίσης, τους προσφάτως αποβιώσαντες προέδρους, του Συλλόγου της Χαλκίδας Χρήστου Τοκπασίδη και της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών Γιώργου Μωυσιάδη. Ενώ για τον καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη είπε χαρακτηριστικά: «Πέθανε 97 ετών, 97 άτομα δεν ήμασταν στην κηδεία του».

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε το 1/3 των σωματείων του ΣΠΟΣ.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» Αθηνά Σωτηριάδου, απηύθυνε έκκληση στα μέλη του ΣΠΟΣ για ένα μικρό κοριτσάκι που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ήδη εκτυπώθηκαν κουπόνια των 5€ προς οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, ενώ θα υπάρξει ανακοίνωση για την οργάνωση βραδιάς αλληλεγγύης.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης