2 Νοέμβριος 2015, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 16:58

Έκθεση-σοκ: Το 2034 θα βγει η Ελλάδα από την κρίση!

  • Πώς οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα 11 δισ. που θα μας δώσουν
    (Φωτ.: EPA / Jens Buettner)

Μια έκθεση-σοκ που καίει τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι με αυτήν τη... συνταγή η Ελλάδα θα ανακάμψει, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, με έδρα τη Βασιλεία, στο τμήμα που αφορά την Ελλάδα οι αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει ακόμη για πολύ.

Όπως αναφέρεται, «μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ, και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ». Στην έκθεση προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο επίπεδο προ κρίσης το 2034.

Για το χρέος τονίζεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία στο ΑΕΠ διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%, ενώ μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%!

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG, Μίχαελ Μπέμερ, δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Ο Μ. Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μία ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν από την κρίση. Όσο για την ανεργία, υποστηρίζει ότι για να κατέβει στο (εξίσου υψηλό) 10% θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια.