2 Νοέμβριος 2015, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 15:16

Συνομιλίες Ελλάδας-πΓΔΜ για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

  • «Τσαμικό» ζήτημα δεν υφίσταται, απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ

Συνομιλίες σε «φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής και η Σκοπιανή ομόλογός του Ελένα Κουζμανόφσκα.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Σκόπια την 24η Ιουνίου 2015.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, τον διμερή διάλογο σχετικά με θέματα της ΕΕ, τη συνεργασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων IPA II και Taiex και των προγραμμάτων αδελφοποιήσεων, την πανεπιστημιακή συνεργασία, τη συνδεσιμότητα, καθώς και τη διαχείριση των συνόρων, τη μετανάστευση, και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Αποφασίσθηκε ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια μέχρι το τέλος του έτους. Συμφωνήθηκε, επίσης, ο πρώτος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων να λάβει χώρα στα Σκόπια.