2 Νοέμβριος 2015, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 13:18

Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, παρά τα μποφόρ

  • Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, παρά τα μποφόρ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
  • Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, παρά τα μποφόρ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Σορούς ναυαγών κάθε ηλικίας, μέχρι και βρεφών, συνεχίζει να ξεβράζει η θάλασσα στη βόρεια και τη βορειοδυτική Μυτιλήνη. Οι νεκροί από το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου ξεπερνούν τους 45, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πτώματα από ναυάγια που ποτέ δεν έμαθε κανείς.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο (τοπικά φτάνουν και τα 8 μποφόρ), χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν στις ακτές του νησιού.

Από τη Σκάλα Συκαμνιάς μέχρι και την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex, μαζί με ψαράδες, εθελοντές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, διασώζουν συνεχώς ναυαγούς και ρυμουλκούν στη στεριά βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.

Την Κυριακή, 2.530 άτομα έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναμένεται να επιβαρύνει την κατάσταση στο νησί καθώς 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες, όσο περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από αντίξοες συνθήκες – ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια.

Νοτιότερα, στη Ρόδο, σήμερα το πρωί ένα ακόμα σκάφος έφτασε στην παραλία Ζέφυρος, απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Ανάμεσα στους 200 επιβάτες του σκάφους ήταν και βρέφη τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, δεκάδες πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν 12 κέντρα υποδοχής μεταναστών σε 12 διαφορετικές περιοχές. Μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9, επιβεβαίωσε μόνο ότι θα δημιουργηθούν τα hotspots στα πέντε νησιά.

«Θα καλύψουμε με θέσεις φιλοξενίας 10.000 θέσεις στην Αττική και 10.000 θέσεις στη βόρεια Ελλάδα, και όταν λέω Αττική εννοώ νότια Ελλάδα. Έχουμε άλλη μια υποχρέωση για άλλες 20.000 θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου που είναι μια μεγάλη κατάκτηση», εξήγησε ο Γιάννης Μουζάλας.