2 Νοέμβριος 2015, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 11:43

Ο Κώστας Κωσταρέλλος εφηύρε μικροσκοπικές «χειροβομβίδες» κατά του καρκίνου

  • Ο Κώστας Κωσταρέλλος εφηύρε μικροσκοπικές «χειροβομβίδες» κατά του καρκίνου
    Ο Κώστας Κωσταρέλλος αυτήν τη στιγμή θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της νανοϊατρικής στον κόσμο

Το όπλο του μέλλοντος στη μάχη κατά του καρκίνου έχει ελληνική υπογραφή. Οι θερμικές νανοχειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους, είναι το ερευνητικό επίτευγμα του καθηγητή Κώστα Κωσταρέλλου ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το BCC και την Telegraph, το πολλά υποσχόμενο νανο-όπλο στην πραγματικότητα αποτελείται από φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (γνωστά και ως λιποσώματα). Στο εσωτερικό τους φέρουν αντικαρκινικά φάρμακα τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Μάλιστα, δεν προκαλούν τις παρενέργειες άλλων τοξικών αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, επειδή είναι δυνατό να σταλούν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι όγκοι.

Η δυσκολία στη χρήση αυτής της φαρμακευτικής «χειροβομβίδας» έγκειται στο πώς είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει φτάσει στο στόχο της. Η ομάδα, υπό τον καθηγητή Κωσταρέλλο, έδωσε τη λύση: στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37° C)  τα θερμικά νανοσφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή. Αν όμως, η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42° C, τότε ξαφνικά, σαν να εκρήγνυνται, απελευθερώνουν το φορτίο τους.

Ο Έλληνας επιστήμονας δηλώνει ότι για επιφανειακούς όγκους –όπως είναι αυτοί στο δέρμα, στο λαιμό ή στο κεφάλι–, η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανοσυσκευών ή μέσω υπερήχων.

Ο Κώστας Κωσταρέλλος αυτήν τη στιγμή θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της νανοϊατρικής στον κόσμο.

Οι πρώτες δοκιμές των νανοχειροβομβίδων έχουν ήδη γίνει με επιτυχία σε πειραματόζωα. Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, οι μελέτες του Κώστα Κωσταρέλλου θεωρείται ότι ανοίγουν νέους δρόμους στη νανοϊατρική.