1 Νοέμβριος 2015, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2015, 20:54

Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες για τα stress tests

  • Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες για τα stress tests

Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο των τραπεζών από τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, με τις διοικήσεις τους να εμφανίζονται αισιόδοξες για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι «η τράπεζα ξεκινά την προσπάθεια για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της, με την υποστήριξη υφιστάμενων μετόχων της αλλά και με την προσέλκυση και άλλων υψηλής ποιότητας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων».

Στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναφέρθηκε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος τονίζοντας ότι «περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου από ιδιώτες μετόχους και άλλες ενέργειες».

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς αποπλήρωσε προς το Δημόσιο προνομιούχες μετοχές, ύψους 750.000.000 ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι η Τράπεζα θα υποβάλει σχέδιο άντλησης κεφαλαίων και για τα δύο σενάρια, προσθέτοντας πως «στοχεύει να βασιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε ιδιωτικές πηγές και στις δικές της κεφαλαιακές δράσεις,.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης τόνισε ότι οι θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου της κάλυψης εξ ολοκλήρου των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια, η Τράπεζα θα εξαντλήσει τις σχετικές δυνατότητες του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.