1 Νοέμβριος 2015, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2015, 11:28

Αίγυπτος: Έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος – Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία

  • Αίγυπτος: Έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος – Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία
    (Φωτ.: EPA/STR)

Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά. Την ίδια ώρα, εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη Ρωσία για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, της οποίας σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες ήταν Ρώσοι.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε έναν κύκλο διαμέτρου 8 χιλιομέτρων, ίσως και μεγαλύτερο, στην αλ Χασάνα, σε ορεινή ζώνη της επαρχίας του Βορείου Σινά.

Έρευνα διεξάγεται εξάλλου και στη Ρωσία, όπου οι αρχές διερευνούν τα γραφεία της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και του τουριστικού πράκτορα. Στη Ρωσία οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ από τα τηλεοπτικά δίκτυα ζητήθηκε να ματαιώσουν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


(Φωτ.: EPA/STR) 

Επίσης, ερευνητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ένα Airbus, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι τα κύρια μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που τα κατασκευάζει.

Οι έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ, ενώ και τρίτο αεροσκάφος με ερευνητές και εξοπλισμό, το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο του, έφτασε σήμερα στο Κάιρο.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Metrojet υπογραμμίζει ότι το αεροπλάνο της είχε υποβληθεί σε πλήρη τεχνικό έλεγχο το 2014 και υπερασπίζεται τον πιλότο του, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την εταιρία, 12.000 ώρες πτήσης.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν και θα αναλυθούν. Η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι αυτή κατέρριψε το αεροπλάνο σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Σοκόλοφ απέρριψε την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι «δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτούς τους υπαινιγμούς».


(Φωτ.: EPA/STR)

Η αιγυπτιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, η οποία αυτοαποκαλείται «Επαρχία του Σινά», ανακοίνωσε ότι ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο ισχυρίζεται ότι το κατέρριψε. «Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε περισσότερους από 220 σταυροφόρους, που σκοτώθηκαν όλοι», αναφέρει το ΙΚ στο Twitter.