5 Αύγουστος 2013, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:16

Ανάδειξη παραδοσιακών αξιών από τους Πόντιους Πρασινάδας στην Δράμα

  • Ανάδειξη παραδοσιακών αξιών από τους Πόντιους Πρασινάδας στην Δράμα

Ανάδειξη παραδοσιακών αξιών από τους Πόντιους Πρασινάδας στην Δράμα

Ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος «Ακρίτες» Πρασινάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, πραγματοποιεί διετές πρόγραμμα Grundtvig με τίτλο «Παραδοσιακός Τρόπος Ζωής ως μοντέλο Βιώσιμης ανάπτυξης» (Traditional Lifestyle as a model of sustainable development – TraLSud). Το πρόγραμμα έχει στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση πολιτών πάνω σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και την προβολή παραδοσιακών αξιών και πρακτικών.

Στα πλαίσια του προγράμματος, ο σύλλογος πραγματοποίησε με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2012 την πρώτη συνάντηση στο Kaunas της Λιθουανίας όπου συμμετείχαν αποστολές από τους οργανισμούς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα. Οι οργανισμοί αυτοί προέρχονται από τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία και εργάζονται τόσο τοπικά όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους ίδιους στόχους για το πρόγραμμα.

Τον Μάϊο του 2013 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση στο Cadaval της Πορτογαλίας και τα μέλη του Συλλόγου επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Στις 4-8 Σεπτεμβρίου 2013 ο σύλλογος Ακρίτες Πρασινάδας θα υποδεχτεί τους συνεργαζόμενους οργανισμούς και θα φιλοξενήσει με μεγάλη χαρά τα μέλη των οργανισμών του προγράμματος στην πόλη της Δράμας!

Στα πλαίσια των εργασιών της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων και δράση Υπαίθριας Διαβίωσης στις 7-8 Σεπτεμβρίου (μία διανυκτέρευση) στο χωριό Πρασινάδα με στόχο την ανάδειξη παραδοσιακών πρακτικών (παραδοσιακού λαχανόκηπου, ποντιακής κουζίνας κτλ) αλλά και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής. Στην Δράση αυτή στην Πρασινάδα, καλούνται να συμμετάσχουν και πολίτες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατόπιν αιτήσεως. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να αποστέλλουν email στο z.theodosaki@hotmail.co.uk όπου θα αναφέρουν το όνομά τους, τόπο κατοικίας, ηλικία, επάγγελμα και στοιχεία επικοινωνίας.

Ο συνολικός αριθμός Ελλήνων συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνάει τους 20.

Πηγή: paratiritis-news.gr