30 Οκτώβριος 2015, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2015, 15:56

Μπλόκο σε αμφιλεγόμενο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Σαμψούντα

  • Μπλόκο σε αμφιλεγόμενο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Σαμψούντα
    Το έργο θεωρείται ότι θα επιβαρύνει τον Εύξεινο Πόντο και το δέλτα του ποταμού Ίρι

Στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, σε απόσταση αναπνοής από το δέλτα του ποταμού Ίρι (τουρκικά: Yeşilırmak), στο Δήμο Τέρμε (Θέρμαι) του νομού Σαμψούντας, εδώ και καιρό σχεδιάζεται η δημιουργία θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος συνολικής δυναμικότητας 660 MW. Το αμφιλεγόμενο έργο της εταιρείας TİM Eurasia Inc δεν κατόρθωσε να… περάσει τα περιβαλλοντικά τεστ, με αποτέλεσμα το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος να μπλοκάρει την κατασκευή του.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος μίλησε στο Reuters, τόνισε ότι με βάση τις μελέτες το εργοστάσιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τουριστική κίνηση.

Στην (αρνητική) έκθεση περιβαλλοντικής αξιολόγησης –σύμφωνα με το πρακτορείο– αναφέρεται ότι αναμένεται να προκύψουν ζητήματα με την αποθήκευση των αποβλήτων, η θαλάσσια ρύπανση θα αυξηθεί, ενώ αρνητικά θα επηρεαστούν τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δασοκομία.

Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Γιαπράκ Γκιουρέλ, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι βασίζεται σε τεχνικούς λόγους, και ότι η εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να καταφύγει στα δικαστήρια. Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters επιμένει ότι δεν έχει γίνει, από πλευράς εταιρείας, περιβαλλοντική ανάλυση, και ότι δεν έχει εκτιμηθεί το πόσο θα επιβαρυνθεί η θάλασσα του Εύξεινου Πόντου.