29 Οκτώβριος 2015, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2015, 20:03

Ηχορύπανση και ψύχος απειλούν την καρδιά

  • Γεγονός το πρώτο καρδιοχειρουργικό εμφύτευμα που μεγαλώνει μαζί με το παιδί!
    (Φωτ.: thechildren.com)

Η ηχορύπανση αλλά και το ψύχος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μελέτες που παρουσιάστηκαν φέτος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας δείχνουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα το ψύχος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη. Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση «σκοτώνουν» περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα από την Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας πρότυπα. Μάλιστα η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, στη συνέντευξη Τύπου του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Στέφανος Φούσας επεσήμανε ακόμη ότι μέχρι το 2030 το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθιστούν επιβεβλημένη την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά», πρόσθεσε. Όπως επισημάνθηκε, «οι καρδιακές παθήσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μαζί σχετίζονται με το 40% όλων των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.