29 Οκτώβριος 2015, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2015, 15:41

Τίτλοι τέλους για τον «Αγγελιοφόρο»

  • Τίτλοι τέλους για τον «Αγγελιοφόρο»

Οι τίτλοι τέλους της μεγαλύτερης εκδοτικής επιχείρησης στο χώρο του Τύπου τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος» (εκδίδει τις εφημερίδες Αγγελιοφόρος και Αγγελιοφόρος της Κυριακής, και το περιοδικό Close Up), μπαίνουν και επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα –ενδεχομένως και τη Δευτέρα– με την αίτηση πτώχευσης που προτίθεται να καταθέσει η διοίκηση της επιχείρησης, αφήνοντας στο δρόμο και σε καθεστώς ομηρίας 110 εργαζομένους.

Την περασμένη Τρίτη, εντελώς αιφνιδιαστικά, η διοίκηση της επιχείρησης «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» (το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τον «Πήγασο», τον ΔΟΛ και το «Δελφίνι») ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι προχωρεί σε στάση πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους –τους οφείλονται χρήματα που μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας ανέρχονται σε μισθούς οκτώ μηνών–, η διοίκηση της επιχείρησης τους πρότεινε να συναινέσουν στην εκχώρηση προς αυτούς των όποιων χρημάτων θα εισπράξει η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» από οφειλέτες της.

Μεταξύ των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός. Στην εργασιακή συνέλευση που τελείωσε πριν από λίγη ώρα στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) έγινε λόγος για μια σειρά ενεργειών στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της επιχείρησης σε βάρος εργαζομένων τους τελευταίους μήνες, επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Ειδικότερα, έγινε λόγος για αναγκαστικές παραιτήσεις εργαζομένων, επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, για μηνύσεις σε βάρος άλλων και για απαγόρευση εισόδου στους χώρους της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος» σε όσους έκαναν επίσχεση εργασίας.

Στην εργασιακή συνέλευση προτάθηκαν και μια σειρά αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων, με τη συνδρομή της ΕΣΗΕΜ-Θ, το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου και συγκεντρώσεων, προκειμένου η κοινωνία της Θεσσαλονίκης –έδρα του «Αγγελιοφόρου– να ενημερωθεί για το ζήτημα, η κατάθεση αγωγών για τη διεκδίκηση ατομικών περιουσιακών στοιχείων των συνεταίρων της επιχείρησης και η περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της εφημερίδας και του εκτυπωτηρίου ήταν μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις, οι εργαζόμενοι και η ΕΣΗΕΜ-Θ θα παραστούν στην επίσημη κατάθεση πτώχευσης από την πλερά της διοίκησης, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την έκδοση απεργιακού φύλλου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Φωτ.: agelioforum.wordpress.com.