31 Οκτώβριος 2015, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2015, 15:20

Βιβλίο του Νίκου Παναγιωτίδη για τo Κυπριακό

  • Βιβλίο του Νίκου Παναγιωτίδη για τo Κυπριακό
    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο δρ Φαζίλ Κουτσιούκ συνυπογράφουν, στις 16 Αυγούστου 1960, τη Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: moi.gov.cy)

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Το Κυπριακό στη διεθνή πολιτική (εκδ. Παπαζήση) του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτίδη, το οποίο αναλύει την υψηλή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κατά τις κρίσιμες δεκαετίες 1960-1980 είχε ως κύριο στόχο την αποτροπή της τουρκικής απειλής.

Η ανάλυση γίνεται υπό το πρίσμα της θεωρίας διεθνούς πολιτικής και ειδικότερα των πελατειακών σχέσεων που ήταν σε θέση να αναπτύσσει η Τουρκία με μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, και σε μικρότερο βαθμό τη Ρωσία).

Στο βιβλίο παρουσιάζονται εκτενώς όλες οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος τη δεκαετία του 1960, αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί τη στρατηγική επιλογή της ομοσπονδιακής επίλυσης του Κυπριακού το 1977.

Επιπλέον, αναλύονται τα δύο σχέδια λύσης του Κυπριακού (Νίμιτς και Κουεγιάρ) μετά την τουρκική εισβολή, ενώ εξετάζονται επισταμένα οι διακοινοτικές συνομιλίες (1968-74) και η δράση των παράνομων οργανώσεων στο νησί.