29 Οκτώβριος 2015, 12:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2015, 11:39

Γιατί το εγκεφαλικό είναι γυναικεία υπόθεση

  • Γιατί το εγκεφαλικό είναι γυναικεία υπόθεση
    (φωτ.: Flickr/Pedro Ribeiro Simões)

Στις γυναίκες είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού, καθώς το… ασθενές φύλο –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί– είναι πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι οι άνδρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά το εγκεφαλικό.

«Οι γυναίκες που έχουν καρδιακή αρρυθμία κινδυνεύουν ιδιαίτερα», σημειώνει ο καθηγητής Κλινικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, Τζον Καμ.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι –μεταξύ άλλων– η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία. Γενικότεροι παράγοντες κινδύνου στον πληθυσμό είναι οι καρδιαγγειακοί, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, θα πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο όσο τακτικά πηγαίνουν στον γυναικολόγο για έλεγχο καρκίνου μαστού ή μήτρας. Όσες έχουν καρδιακή αρρυθμία και υψηλή πίεση θα πρέπει να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Το εγκεφαλικό συνήθως συμβαίνει όταν εμποδίζεται η τροφοδοσία ενός μέρους του εγκεφάλου με αίμα, άρα και με οξυγόνο. Εξαιτίας αυτού, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ή υφίστανται βλάβη, με αποτέλεσμα ο ασθενής (ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται) να έχει κινητικά προβλήματα, δυσκολία ομιλίας, διαταραχές σκέψης και συναισθήματος.

Περίπου τα μισά εγκεφαλικά είναι δυνατό να προληφθούν. «Κλειδί» ο υγιεινός τρόπος ζωής και η μείωση του στρες.

Η άμεση διάγνωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού από τους γιατρούς μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή εκτεταμένης εγκεφαλικής βλάβης. Για μια γρήγορη αξιολόγηση από μη ειδικούς (συγγενείς, φίλους) κατά πόσο κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις: αν κάποια πλευρά του προσώπου «κρεμάει», αν όταν κανείς σηκώνει τα δύο χέρια του αισθάνεται αδύναμο το ένα, και αν δυσκολεύεται να μιλήσει ή μιλάει μπερδεμένα.