28 Οκτώβριος 2015, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2015, 13:41

Αποκαλύφθηκε η νέα προτομή του Νίκου Καπετανίδη – Όλα όσα έγιναν στα Καπετανίδεια 2015

  • Αποκαλύφθηκε η νέα προτομή του Νίκου Καπετανίδη – Όλα όσα έγιναν στα Καπετανίδεια 2015

Στο πρόσωπό του τιμώνται όλα τα θύματα των Δικαστηρίων της Ανεξαρτησίας που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια του Πόντου. Ο Νίκος Καπετανίδης, αν και μαρτύρησε σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα.

Σε κεντρικό σημείο της Δραπετσώνας, στη συμβολή των οδών Καπετανίδου και Σωκράτους, η πλατεία που φέρει το όνομα του μαχητικού δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα, εδώ και δυόμιση χρόνια ήταν «ορφανή» καθώς η προτομή του Νίκου Καπετανίδη είχε κλαπεί.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των διήμερων Καπετανίδειων 2015 που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής. «Πατριώτης που απαγχονίστηκε για τους αγώνες του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου», γράφει κάτω από την προτομή.

«Η μέρα αυτή είναι εθνικής μνήμης για το σωματείο μας, το πρώτο ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1919. Τιμούμε τη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη και των υπολοίπων αγωνιστών», λέει στην κάμερα του pontos-news.gr ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δαμιανός Ποιμενίδης. Να μείνουν ζωντανές οι ιδέες του Νίκου Καπετανίδη ζητά ο νυν πρόεδρος Χρήστος Δημόπουλος.


Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Δημόπουλος και ο πρώην πρόεδρος Δαμιανός Ποιμενίδης μιλούν στην κάμερα του pontos-news

Τα Καπετανίδεια είναι η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Φέτος, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» παρουσίασε την παράσταση του Ηλία Υφαντίδη «Έναν έμπρου - δυο οπίσ’ κι η τσαγάνα… ‘ς σο καπίτσ’». Η είσοδος ήταν ελεύθερη αλλά όσοι παρακολούθησαν την παράσταση (και γέλασαν μέχρι δακρύων) είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την «Κιβωτό του Κόσμου».

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση συντόνισε η γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου η οποία αναφέρθηκε και στον Νίκο Φίλη. «Στην ουσία αναπαράγει τις θέσεις των Τούρκων», είπε χαρακτηριστικά.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Αντωνιάδου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. «Πρότυπο σύγχρονης δημοσιογραφίας», χαρακτήρισε τον Νίκο Καπετανίδη τον οποίο κατέταξε μαζί με τον Ιωάννη Ιακώβου και τον Βλάση Γαβριηλίδη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Δαμιανός Ποιμενίδης και ο Χρήστος Δημόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν και τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της περιοχής που τίμησαν φέτος την εκδήλωση.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ ενώ το παρών έδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και ο Λόχος Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ. Δεκάδες φορείς κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή, ανάμεσά τους ο ανιψιός του ήρωα Νίκος Καπετανίδη και αρκετοί ποντιακοί σύλλογοι.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
20:30
Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας σας προσκαλεί στις καθιερωμένες ετήσιες...