26 Οκτώβριος 2015, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2015, 18:25

Η Ελβετία ακούει ποντιακή λύρα!

  • Η Ελβετία ακούει ποντιακή λύρα!
    Ένας Πόντιος από τη Θεσσαλονίκη, ο Παντελής Αθανασιάδης, παίζει κότσαρι αλά ελβετικά

Οι Ελβετοί τού φωνάζουν «παίξε και άλλο Παντελή». Εκείνος πάλι, όταν πριν από δύο χρόνια εγκατέλειπε το Φίλυρο Θεσσαλονίκης και την ελληνική οικονομική κρίση, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έκανε την Ελβετία να χορεύει κότσαρι και τίκ’. Ο Παντελής Αθανασιάδης είναι ο Πόντιος λυράρης της Ζυρίχης!

Όπως λέει στο karfitsa.gr και στη δημοσιογράφο Γιώτα Ρουμελιώτη, τον Μάρτιο του 2013 μετακόμισε μόνιμα στη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, και σε σύντομο χρονικό διάστημα προσελήφθη σε θέση ψυκτικού σε εταιρεία βιομηχανικής ψύξης που την έχει Έλληνας. «Παράλληλα, επειδή παίζω χρόνια ποντιακή λύρα, ανήκω και στην Ένωση Ποντίων Ελβετίας, τον τελευταίο καιρό παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα λύρας σε Έλληνες και… Ελβετούς!», αναφέρει.

Δηλώνει μάλιστα ότι στη Ζυρίχη χτυπά η καρδιά της ελληνικής παράδοσης, καθώς εκεί υπάρχουν δεκάδες χορευτικοί σύλλογοι. Στις δε εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας συμμετέχουν και «βέροι» Ελβετοί, οι οποίοι λατρεύουν την ποντιακή μουσική και τους ποντιακούς χορούς.

Παντελής Αθανασιάδης: Δεν περίμενα ποτέ ότι θα αγαπάνε τόσο πολύ την Ελλάδα και ότι θα δω 40 Ελβετούς να μου ζητούν να τους παίξω τίκ’ και κότσαρι.

Ο ίδιος περιγράφει ότι υπάρχει ένας Ελβετός «τρελαμένος» με τα ποντιακά. «Κάθε χρόνο φέρνει επαγγελματίες για να παραδώσουν σεμινάρια ελληνικών χορών», επισημαίνει. Και για να δώσει μια εικόνα της σχέσης των κατοίκων της Ελβετίας με την Ελλάδα, εξηγεί ότι πολλοί γνωρίζουν αρχαία ελληνικά καθώς τα διδάσκονται στο σχολείο. «Από εκεί παίρνουν τα πρώτα ερεθίσματα», καταλήγει.