26 Οκτώβριος 2015, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2015, 16:06

Τα γιορτινά της φόρεσε η Θεσσαλονίκη

  • Τα γιορτινά της φόρεσε η Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Τα γιορτινά της φόρεσε για μία ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη, τιμώντας τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Δημήτριο, αλλά και εορτάζοντας την 103η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του λεγόμενου ως «τριημέρου της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις 11:00 π.μ., με την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Άνθιμου.

Ο Πρ. Παυλόπουλος έφτασε στο ναό λίγα λεπτά μετά τις 11:00, χειροκροτούμενος από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από την εκκλησία.

Άγημα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων τού απέδωσε τιμές και έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ στην είσοδο του ναού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Τη δοξολογία παρακολούθησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα κάγκελα ήταν λιγότερα και οι πιστοί έμπαιναν στην εκκλησία χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές και να ελέγχεται η ταυτότητά τους.

Μήνυμα ενότητας
Μήνυμα ενότητας έστειλε στους Έλληνες από τον άμβωνα, αμέσως μετά τη δοξολογία, ο μητροπολίτης Άνθιμος: «Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα αυτής της τριημέρου πνευματικής και εθνικής χαράς της Θεσσαλονίκης, ας πορευόμεθα όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, με εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι τη βοήθεια του Αγίου Θεού και μνήμονες πάντοτε της υποθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος. Απευθυνόμενος στους νέους της χώρας, τους κάλεσε να δικαιώσουν τους κόπους των γονιών τους και τις θυσίες της πατρίδας τους, και μεταφέροντας δύο στροφές από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, τους ζήτησε να μην λάβουν «το σκήπτρο της διχόνοιας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δύο διδάγματα του Αγίου Δημητρίου από τη ζωή του και το μαρτύριό του είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ για τον ελληνισμό. Το πρώτο εμπνέει το έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και τη μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της πατρίδας, και το δεύτερο αφορά την αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας», ανέφερε από την πλευρά του ο ΠτΔ.

Στον εορτασμό της Θεσσαλονίκης και τα μηνύματα των ημερών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι «με συνέπεια και αξιοπρέπεια δίνουμε αγώνα ενωμένοι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει προοπτική, μέλλον, και να βγούμε από την οικονομική κρίση στην οποία βρισκόμαστε».

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πάει τους πολίτες σε ένα καλύτερο αύριο έδωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Με τη σκέψη μας στους συμπολίτες μας που αυτή την εποχή περνούν τον δικό τους αγώνα, χειμαζόμενοι κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους πάμε σε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για επιτακτική ανάγκη να είναι σήμερα όλοι οι Έλληνες ενωμένοι έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η σημερινή διπλή εορτή της Θεσσαλονίκης, τόσο για τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, όσο και για την Απελευθέρωσή της την 26η Οκτωβρίου 1912, θυμίζει σε όλους μας και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι κάποτε κάποιοι άνθρωποι τόλμησαν, έδωσαν μάχες, ξεπέρασαν εμπόδια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων, να ακολουθήσουμε το δρόμο τους, να τολμήσουμε», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τέλος, τη βεβαιότητά του ότι οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες παρά «την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων» εξέφρασε εξερχόμενος του ναού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία στο κόμμα, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ο ανθυποψήφιός του Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος, γιατί έρχονται δύσκολες ημέρες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη 27 Οκτωβρίου με τη μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και θα κορυφωθούν την Τετάρτη, ανήμερα της επετείου του «ΟΧΙ», με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το πρόγραμμα Παυλόπουλου
Βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην κεντρικότερη και ιστορικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκε πεζός από την εκκλησία, κάνοντας πολλές στάσεις για να ανταλλάξει χειραψία με διερχόμενους πολίτες, ενώ άλλοι τον χειροκροτούσαν. Στην πλατεία Αριστοτέλους ήπιε καφέ μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη, και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας της πόλης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε σε γεύμα προς τιμήν του από το Γ΄ Σώμα Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, την Τρίτη θα επισκεφθεί το Οχυρό Ρούπελ, και την Τετάρτη θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης