26 Οκτώβριος 2015, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2015, 13:33

Τι απαντά ο Νίκος Φίλης στους Πόντιους για τη Γενοκτονία

  • Τι απαντά ο Νίκος Φίλης στους Πόντιους για τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το όνομά του είναι «κόκκινο πανί» για σύσσωμο τον ποντιακό χώρο, καθώς παλαιότερη αρθρογραφία του περί Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητική. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας – μεταξύ τους και βουλευτές.

Ο Νίκος Φίλης μέχρι σήμερα είχε αποφύγει επιμελώς να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στους επικριτές του.

Σε μια συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο, η οποία θα μπορούσε να περάσει στα… ψιλά καθώς αφορούσε τον διορισμό του Γεράσιμου Κουζέλη στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να απαντήσει επί προσωπικού στις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο βουλευτής ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Γιάννης Αντωνιάδης.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον υπουργό Νίκο Φίλη. «Πριν από χρόνια, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο εδώ και στο εξωτερικό, με διακεκριμένους διεθνολόγους και ιστορικούς, είχα διατυπώσει την άποψη ανάμεσα στη διάκριση της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας», είπε αναφερόμενος στην εποχή που αρθρογραφούσε. Τόνισε μάλιστα ότι είχε διατυπώσει το ερώτημα «για ποιο λόγο η τότε ελληνική κυβέρνηση, ενώ με μεγάλη ένταση υποστηρίζει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν το έθεσε διεθνώς όπως άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Αρμένιοι».

Νίκος Φίλης: Ήταν ένας διάλογος αυτός του δημοσιογράφου Φίλη μαζί με άλλους διεθνολόγους και ιστορικούς.

Στη συνέχεια ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Όλοι τα τιμάμε, όποια άποψη και αν έχουμε, αν είναι εθνοκάθαρση αιματηρή, εγκληματική ή αν είναι γενοκτονία – υπάρχει διαφορά», σημείωσε. Απέδωσε δε το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από απόψεις του, που διατυπώθηκαν πριν από επτά χρόνια, σε εσωκομματικούς λόγους. «Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να φτιάξουν έναν καβγά», υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: «Ξαφνικά, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κάνουν δηλώσεις για τις απόψεις του υπουργού Φίλη πριν από επτά χρόνια για το θέμα των Ποντίων. Δεν θέλω να δώσω άλλη συνέχεια».

Στην ερώτησή του που προηγήθηκε, ο Γ. Αντωνιάδης ζήτησε από τον υπουργό να μάθει και για ποιον λόγο δεν δέχεται να συναντηθεί με τη ΔΙΣΥΠΕ, να ανταλλάξει απόψεις «και ενδεχομένως να αρθούν κάποιες παρανοήσεις οι οποίες υπήρξαν». Απαντώντας ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι δεν είναι στα καθήκοντά του να δέχεται παγκόσμιες ομοσπονδίες απόδημου ελληνισμού. «Δεν μου έχει υποβληθεί και αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα συγκεκριμένο, να το ακούσω, να το δω και να το βάλω στο πρόγραμμά μου», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας κλείνοντας την τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι αν υπάρχουν ζητήματα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, όπως για παράδειγμα θέματα εκπαίδευσης στις παρευξείνιες περιοχές, «θα τα δούμε, θα τα υποστηρίξουμε και θα έχετε και με τους άλλους αρμοδίους επικοινωνία. Ο κ. Πελεγρίνης, ο υφυπουργός, είναι αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά».

Δείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 22 Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα της Βουλής. Η ερώτηση του Γιάννη Αντωνιάδη στο 95:32 και η απάντηση του Νίκου Φίλη στο 121:33 του βίντεο.