25 Οκτώβριος 2015, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2015, 19:28

Τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις

  • Στοιχεία-σοκ: Απώλειες 50 δισ. ευρώ από 23 μειώσεις στις συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περικοπές έως 11% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνουν τα σενάρια που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να καλύψει τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που απαιτούν οι θεσμοί για τη διετία 2015-2016.

Τουλάχιστον δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο. Η μια επιλογή είναι η περικοπή 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (επηρεάζει περίπου 1.000.000 συνταξιούχους).

Μάλιστα εάν επικρατήσει η άποψη ότι η περικοπή πρέπει να γίνει στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, τότε το… πετσόκομμα ξεκινάει από πιο χαμηλή βάση, άρα αυξάνονται και άλλο εκείνοι που θα υποστούν τις περικοπές.

Το άλλο σενάριο αφορά την περικοπή όσων λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις (επηρεάζει περίπου 415.000 δικαιούχους). Ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί συνταξιούχοι με μεγάλο αριθμό συντάξεων, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις χορηγούνται εκτός από την κύρια σύνταξη, άλλες δύο επικουρικές τουλάχιστον, ενώ υπάρχουν και οι συντάξεις χηρείας. 

Ο κίνδυνος της αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης πρότασης δεν έχει εξαλειφθεί, αφού υπάρχουν συντάξεις για τις οποίες οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει κανονικά υψηλά ασφάλιστρα στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (πχ δικαστικοί).

Ξεχωριστή σημασία στην πρόταση που θα επιλεχθεί τελικά, είναι πώς θα γίνει ο καθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω του νέου υπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης.

Η επιλογή κλιμακωτού ποσοστού, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, προκαλεί επιπλέον μπελάδες στα τεχνικά κλιμάκια και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, που εργάζονται από κοινού τα τελευταία 24άωρα για να λύσουν αυτόν τον «Γόρδιο Δεσμό».

Επί της ουσίας επιχειρείται τέτοια επιλογή ποσοστού αναπλήρωσης ώστε θιγμένοι να μην βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η τελική επιλογή αναμένεται να φανεί στο νόμο-πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Νοεμβρίου και ο οποίος αναμένεται να περιγράφει τη μέθοδο της περικοπής που πρόκειται να ακολουθηθεί.