25 Οκτώβριος 2015, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2015, 15:36

Ο Τσίπρας μετέχει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

  • Ο Τσίπρας μετέχει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
    (φωτ,: EPA/Olivier Hoslet)

Με τη συμμετοχή (από ελληνικής πλευράς) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαϊκών κρατών που είναι εκτεθειμένα στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων».

Η άτυπη Σύνοδος για το προσφυγικό πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες δέκα κρατών: της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της πΓΔΜ, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων, είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.