25 Οκτώβριος 2015, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2015, 18:09

Παγκόσμιο συνέδριο για το Βυζάντιο: Συζήτηση για τις αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα

  • Παγκόσμιο συνέδριο για το Βυζάντιο: Συζήτηση για τις αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα
    (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Αποστολή στο Βίλνιους: Βασίλης Τσενκελίδης

Η χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου, η ακμή και η πτώση της πολυσυζητημένης αυτοκρατορίας συζητιούνται αυτές τις μέρες στη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται στην πόλη Βίλνιους. 

Από τις 23 έως 26 Οκτωβρίου η πρωτεύουσα της Λιθουανίας φιλοξενεί επιστήμονες από διάφορες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ποικίλες απόψεις από διαφορετικές σχολές βυζαντινολογίας, αλλά και από τους επιστήμονες με εξειδίκευση στα θέματα της οικονομίας και κοινωνιολογίας.  

Την πρώτη μέρα της συνδιασκέψεις την προσοχή όλων με ασταμάτητα χειροκροτήματα «έκλεψε» διδάκτορας οικονομολογίας του πανεπιστημίου του Βίλνιους Άουσρα Μαλντέικιενε, η οποία ενώ έκανε την αναφορά στην ιστορία, αξιολόγησε επιστημονικά την άδικη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα.

Κατά τη γνώμη της, η χώρα φορτώθηκε ένα τεράστιο ποσό ως  χρέος, ενώ στην πραγματικότητα δεν εισέπραξε σε πραγματική χρηματική αξία σχεδόν τίποτα. «Διαφορετική θα ήταν η ζωή των Ελλήνων εάν στα ταμεία της χώρας τους εισέρεαν τόσο αστρονομικά ποσά  τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε η επιστήμονας. 


Η Άουσρα  Μαλντέικιενε

Στη λιθουανική πρωτεύουσα λαμβάνει χώρα η παγκόσμια επιστημονική συνδιάσκεψη «Ευρωπαϊκή Ένωση και Βυζάντιο-πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία και οι προοπτικές: Ο κόσμος του Ιουστινιανού και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός (565 - 2015)».

Η ελληνική κοινότητα της Λιθουανίας και ο πρόεδρος της Γεώργιος Ματσοκάτοφ κατάφεραν να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρων για τη συνδιάσκεψη σε ετήσια βάση από το 2003.

Κάθε δεύτερο χρόνο η συνδιάσκεψη αλλάζει τίτλο και δίνει προτεραιότητα σε προβληματισμούς και έρευνες γύρω από την ιστορία και τη σημερινή κατάσταση στις χώρες, όπως η Λιθουανία, που έτυχε να βρίσκονται ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή με όλες τις συνέπειες για την ιστορική  τους εξέλιξη.


Ο Γεώργιος Ματσοκάτοφ 

Το 2016 η Συνδιάσκεψη θα έχει τίτλο που θα σχετίζεται με τη «Βόρεια Αθήνα». Έτσι άτυπα αποκαλούν την πόλη Βίλνιους οι κάτοικοι της. Ένας παλιός θρύλος των Λιθουανών αναφέρεται στην απώτερη καταγωγή τους από την αρχαία ελληνική πόλη Άβδηρα.

Έτσι οι Έλληνες  της χώρας, που προνομιακά κατέχει την κεντρική γεωγραφική θέση στην Ευρώπη,  μεταφέρνουν από χρόνο σε χρόνο την ελληνοκεντρική θεματολογία στις καινούργιες τους  διοργανώσεις με λέξεις κλειδιά στους τίτλους - Βυζάντιο και Βόρια Αθήνα.