24 Οκτώβριος 2015, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2015, 19:09

«Εις δόξαν Εκείνης»: Οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης τίμησαν δύο Πόντιους αθλητές

  • «Εις δόξαν Εκείνης»: Οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης τίμησαν δύο Πόντιους αθλητές
    Φωτ.: Κατερίνα Μπίλη

Με επιτυχία στέφθηκε η συναυλία «Ση στράταν τη Παναΐας», στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, με τίτλο «Εις δόξαν Εκείνης», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το τμήμα μουσικού εργαστηρίου παραδοσιακών οργάνων του Συλλόγου υπό την επίβλεψη του καλλιτέχνη Γιώργου Πουλαντζακλή.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν δύο υπεραθλητές ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι συνέδεσαν το στόχο της επιτυχίας τους, με το όνομα της Παναγίας και δη με το ποντιακό της προσωνύμιο Σουμελά.

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει στο pontos-news.gr ο εμπνευστής της βραδιάς Γ. Πουλαντζακλής, καθώς για πρώτη φορά υμνήθηκε η Παναγία μέσα από εκδήλωση με τέτοιο περιεχόμενο. Ερμηνεύτηκαν δώδεκα τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο και βραβεύτηκαν δύο αθλητές, ο δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης και ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, που τίμησαν και αυτοί με το δικό τους τρόπο την Παναγία.

«Ακούγοντας τα λόγια από τα τραγούδια και τους ύμνους στην Παναγία και τους ιερούς τόπους του Πόντου, ένιωθα ότι βρισκόμουν πάλι εκεί, στα ψηλά βουνά και ζούσα ξανά τις στιγμές που με έκαναν να νιώθω συναισθήματα τα οποία σπάνια νιώθει ο άνθρωπος», δηλώνει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο μαραθωνοδρόμος Γ. Ζαχαριάδης.


Ο ποδηλάτης Β. Καρυοφυλλίδης με την τιμητική πλακέτα, ο πρόεδρος των «Ακριτών» Κ. Παπαδόπουλος με το δώρο του ποδηλάτη, ο δρομέας Γ. Ζαχαριάδης με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που προσέφερε στο Σύλλογο και ο λυράρης Γ. Πουλαντζακλής

Ο ποδηλάτης Β. Καρυοφυλλιδης αντιλαμβάνεται το μέγεθος του δικού του εγχειρήματος: «Τώρα, μετά από τρία χρόνια συνειδητοποιώ τι έκανα. Όταν ποδηλατούσα μου φαίνονταν όλα κοντινά, εύκολα. Τώρα βλέπω το μέγεθος. Παναΐα μ’ Σουμελά ευχαριστώ σε και μακάρι εμείς ως ρινίσματα σιδήρου να μας έλκει ο Πόντος ως μαγνήτης ιστορίας και μνήμης, εις τους αιώνας εις των αιώνων».

Ο Γ. Ζαχαριάδης δώρισε στους «Ακρίτες» Σταυρούπολης την εικόνα της Παναγίας Σουμελά που έτρεχε μαζί σε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του ενώ ο Β. Καρυοφυλλίδης χάρισε κομμάτια του ποδηλάτου του (φρένα), ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Τις απονομές και τις δύο περιπτώσεις, έκανε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστα Παπαδόπουλο.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του βυζαντινού χορού των ιεροψαλτών των αναλογίων του Ι.Ν. του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Ελευθερίων Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του πρωτοψάλτη Π. Γωνιάδη, της μουσική ομάδας νέων «Ορφέας», του μουσικού εργαστήριου (Σ. Ξενούδης-κανονάκι, Χ. Πορφυρίδης-λαούτο, Β. Ουζουνίδης-ούτι, Γ. Μαλίτας-κλαρίνο, Χ. Αλέξανδρος-πιάνο, Γ. Ψωμιάδης-κρουστά, Ι. Βαφειάδης-κρουστά, Γ. Πουλαντζακλής-κεμανέ/ποντιακή λύρα) και των ιεροψαλτών Ι. Αλμασίδη και Π. Κοντοζίδη.


Μετά την εκδήλωση οι αθλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στην αίθουσα του Συλλόγου

Αργότερα, οι δύο υπεραθλητές επισκέφθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», όπου έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ παρατέθηκε προς τιμήν τους ένα λιτό γεύμα.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ22
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
16:00
Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το τμήμα μουσικού εργαστηρίου παραδοσιακών...