24 Οκτώβριος 2015, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2015, 12:38

Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση

  • Ενιαίο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο από τη νέα χρονιά

Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία.

Στις συζητήσεις που έγιναν, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν προβλέπει εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

Λέγεται μάλιστα ότι η πρόταση του κουαρτέτου δίνει δύο επιλογές στην κυβέρνηση. Ή θα επιβάλλει το 23% ΦΠΑ παντού ή δεν θα μπει καθόλου φόρος στην εκπαίδευση.

Με λίγα λόγια, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού ή θα μείνει το 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή θα πρέπει να βρεθούν επαρκή ισοδύναμα, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Φίλης, σε σημερινές δηλώσεις του για το ζήτημα του ΦΠΑ, επέμεινε ότι οι προνομιούχοι πολίτες στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

«Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας.