23 Οκτώβριος 2015, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2015, 21:09

Προς κατάργηση της προκαταβολής στο επίδομα θέρμανσης

  • Προς κατάργηση της προκαταβολής στο επίδομα θέρμανσης

Την κατάργηση της προκαταβολής στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τις περικοπές κατά 50% στο τελικό ποσό που θα διατεθεί φέτος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα στο επίδομα, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουν το πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθούν.

Πίσω από την κατάργηση της προκαταβολής βρίσκονται δύο λόγοι: να μετατεθεί το 2016 ολόκληρη η δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή τα 105.000.000 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί στο κρατικό προϋπολογισμό και να περιοριστεί το φαινόμενο κάποιοι καταναλωτές να παίρνουν την προκαταβολή αλλά να μην αγοράζουν ποτέ πετρέλαιο θέρμανσης.

Ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια που ετοίμασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η κυρίαρχη πρόταση είναι το εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.