23 Οκτώβριος 2015, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2015, 19:14

Σε πολιτική διαπραγμάτευση πάει ο Τσίπρας το θέμα των πλειστηριασμών

  • Οι τράπεζες πωλούν πακέτο με 16.000 ακίνητα

Όπως αναμενόταν, η συνάντηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη» ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. 

Η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, αν και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος, όπως φάνηκε από τις συνομιλίες του με τον Φρανσουά Ολάντ, να πάει το θέμα σε πολιτική διαπραγμάτευση. 

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τόσο στο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, όσο και στο εισοδηματικό κριτήριο. Στο μόνο που υπάρχει σύγκλιση είναι ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν να αποκλειστούν από τις ευνοικές ρυθμίσεις  οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» αλλά και οι «έχοντες» που κρύβονται πίσω από το Νόμο με τον οποίον απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη και δεν έπρεπε να μπει. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.