23 Οκτώβριος 2015, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2015, 10:47

Κόντρα Ευξείνου Λέσχης και Δήμου Νάουσας για το κτήριο «Τουρπάλη»

  • Κόντρα Ευξείνου Λέσχης και Δήμου Νάουσας για το κτήριο «Τουρπάλη»
    Το διατηρητέο κτήριο «Τουρπάλη» στη Νάουσα

Aποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση καφετέριας στον ισόγειο χώρο του διατηρητέου κτηρίου «Τουρπάλη» της Νάουσας, φέρεται ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης της πόλης, Φώτης Φανιάδης.

Όπως λέει στο pontos-news.gr, σε περίπτωση που γίνει τελικά καφετέρια στον συγκεκριμένο χώρο, θα αργοσβήσει το όνειρο των Ποντίων, αλλά και άλλων κατοίκων της πόλης, να στεγαστούν στον όροφο του «Τουρπάλη» –ο οποίος ανήκει στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας– οι πνευματικοί θησαυροί της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, αλλά και τα ιερά κειμήλια των Αργυρουπολιτών που σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη.

Το ισόγειο του κτηρίου έχει ιδιοκτήτη τον Δήμο Νάουσας, και ο όροφος, μετά από παραχώρηση του Δήμου, ανήκει στην Εύξεινο Λέσχη.

«Ο όροφος και το ισόγειο του κτηρίου “Τουρπάλη” έχουν κοινή είσοδο. Αν εγκατασταθεί η καφετέρια δεν θα μπορούν να μεταφερθούν η βιβλιοθήκη και τα ιερά κειμήλια διότι δεν θα τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φώτης Φανιάδης, και συμπληρώνει: «Κανένας φορέας της πολιτείας δεν θα δώσει άδεια να στεγάζεται πάνω το μουσείο και κάτω η καφετέρια. Αν γίνει το οτιδήποτε και καταστραφούν οι πνευματικοί θησαυροί της βιβλιοθήκης ποιος θα πάρει την ευθύνη; Φαντάζεστε να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη ένα σχολείο και κάτω να παίζει… σκυλάδικα;».


Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, πριν από περίπου 15 μέρες αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ίδιο, επισκέφθηκε το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να αποτρέψουν την απόφαση του Δήμου να βγάλει τον ισόγειο χώρο (εμβαδού 32 τ.μ.) σε πλειστηριασμό προς ενοικίαση. «Του είπαμε ότι θέλουμε να στεγαστεί εκεί η Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης και να κάνουμε προσπάθειες για να φέρουμε στην πόλη και τα ιερά κειμήλια των Αργυρουπολιτών. Με το μουσείο, την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, θα επισκέπτεται πολύς κόσμος την περιοχή μας», υπογραμμίζει ο κ. Φανιάδης περιγράφοντας τη συνάντηση.

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να «παγώσει» την απόφαση για ενοικίαση του χώρου για τρεις μήνες και ζήτησε από τη διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης να καταθέσει στο Δήμο εγγράφως τα σχέδιά της για την αξιοποίηση του χώρου ως μουσείο.

Πράγματι, στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας δόθηκε από ένας φάκελος σε κάθε δημοτικό σύμβουλο που περιείχε φωτογραφίες, τεχνική μελέτη για το τι θα γίνει σε κάθε σημείο του κτηρίου, τους όρους του Υπουργείου Πολιτισμού για να γίνει μουσείο κτλ. «Δεn μας απάντησε ο δήμαρχος, και μετά από λίγες μέρες μάθαμε ότι τελικά ο ισόγειος χώρος του κτηρίου “Τουρπάλη” νοικιάστηκε στον ιδιοκτήτη γειτονικής καφετέριας», δηλώνει σήμερα ο Φώτης Φανιάδης.


Συνολικά 973 τίτλοι διασώθηκαν από το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης 

Αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης που πήγε στο δημαρχείο αναζητώντας τον δήμαρχο (τον οποίο δεν βρήκε), έμαθε ότι ο χώρος νοικιάστηκε, πριν γίνει το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. «Άρα ο δήμαρχος υπεκφεύγει και μάλλον προσπαθεί με δόλο να περάσει κάποια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ο ισόγειος χώρος για 200 ευρώ και να αποτραπεί η δυνατότητα να γίνει το κτήριο μουσείο, το οποίο θέλουμε να στεγάσει ό,τι πιο ιερό έχουμε», καταλήγει ο Φώτης Φανιάδης.

Η Εύξεινος Λέσχη ζητά τώρα από την αποκεντρωμένη διοίκηση να μην εγκρίνει την απόφαση του Δήμου για ενοικίαση του χώρου στην καφετέρια και έτσι να μην αλλάξει χρήση το κτήριο «Τουρπάλη», που από τον δωρητή του το 1939 ζητήθηκε να γίνει χώρος μουσείου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης