24 Οκτώβριος 2015, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2015, 12:54

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το τετραήμερο του «ΟΧΙ»

  • Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το τετραήμερο του «ΟΧΙ»
    Λιτανεία των λειψάνων και της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Με τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης και των ιερών λειψάνων του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου ξεκινούν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 11:00, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα για τον πολιούχο της, την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους πριν από 103 χρόνια και για το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Την επομένη, ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου, από τις 06:30 έως τις 10:00 θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Στις 11:00, στον ίδιο ναό, θα τελεστεί δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και στις 18:30 Πανηγυρικός Εσπερινός. Στην πόλη όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά ανήμερα του Αγίου Δημητρίου.


Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, 26 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτ. Μπαρμπαρούσης)

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, στις 10:00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της πόλης στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ενώ μαθητές διαφόρων σχολείων, με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες τους, θα καταθέσουν στις 12:30 της ίδιας μέρας στεφάνια σε ηρώα, προτομές και ανδριάντες της πόλης.

Η μαθητική παρέλαση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 11:00, και θα γίνει στην οδό Τσιμισκή. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τη συμβολή της με την οδό Παύλου Μελά και θα ολοκληρωθεί στη συμβολή της Τσιμισκή με την Ίωνος Δραγούμη. Ο χώρος των επισήμων θα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.


Παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη, 2014 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR)

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 11:00, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την οδό Ανθέων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα και επισημότητα η στρατιωτική παρέλαση. Τη συγκεκριμένη ημέρα πολύ αυστηρά θα είναι τα μέτρα της αστυνομίας στην παραλιακή λεωφόρο για την αποφυγή επεισοδίων ή κωλυμάτων στη διεξαγωγή της παρέλασης.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις (καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις) θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ σε κάποιους από αυτούς (π.χ. Πυλαίας-Χορτιάτη και Κορδελιού-Ευόσμου) η μαθητική παρέλαση θα διεξαχθεί χωρίς εξέδρα επισήμων.