24 Οκτώβριος 2015, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2015, 13:26

Το οθωμανικό παρελθόν της ανατολικής Μεσογείου ζωντανεύει στην Κωνσταντινούπολη

  • Το οθωμανικό παρελθόν της ανατολικής Μεσογείου ζωντανεύει στην Κωνσταντινούπολη

Μία φορά το μήνα, έως τον Απρίλιο του 2016, το οθωμανικό παρελθόν της ανατολικής Μεσογείου θα ζωντανεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τις ψηφίδες στις «ενθυμήσεις» βάζουν ομιλητές από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία στον κύκλο διαλέξεων που διοργανώνεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Orient-Institut της Πόλης.

Βασική ιδέα για τη σειρά αυτή των διαλέξεων είναι ότι στα εγχειρίδια ιστορίας των εθνικών κρατών που δημιουργήθηκαν μετά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κοινό παρελθόν της Ανατολικής Μεσογείου έχει μοιραία παραβλεφθεί. Ερευνητές από διάφορα επιστημονικά πεδία έρχονται να… συμπληρώσουν με τρόπο σχεδόν ανορθόδοξο το κενό.

Πέρα από την αναφορά σε προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και στην τοπική λογοτεχνία, οι ομιλητές θα περιγράψουν πώς η μνήμη αυτή έχει εκφρασθεί μέσα από τη λαϊκή μουσική, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, και τέλος το φαγητό.

Στόχος είναι να φωτιστούν οι ρήξεις και οι συνέχειες που ακολούθησαν τη βαθιά πολιτική αναδιοργάνωση του, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ενοποιημένου γεωγραφικού χώρου, της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το κύκλο των ομιλιών ανοίγει στις 26 Οκτωβρίου ο δρ Σινάν Κουνεράλπ με ημερολόγια, αναμνήσεις και αλληλογραφία Οθωμανών διπλωματών ελληνικής εθνικότητας κατά το Τανζιμάτ και τη μετά-Τανζιμάτ περίοδο. Την ίδια μέρα η Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα αναφερθεί στα ελληνικά εμπορικά δίκτυα του 19ου αιώνα.

Το επόμενο «ζευγάρι» ομιλητών θα παρουσιάσει τη δουλειά του στις 18 Νοεμβρίου. Η επίκουρη καθηγήτρια Ελευθερία Ζέη θα μιλήσει για την Κρήτη του 19ου-20ού αιώνα και ο ιστορικός-οθωμανολόγος Χιθ Λόουρι για τη ζωή στις Σέρρες στα ύστερα οθωμανικά χρόνια.

Όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (www.blod.gr).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλη τη σειρά των διαλέξεων η οποία ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου 2016 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Βαγγέλη Κεχριώτη που απεβίωσε πρόσφατα.