23 Οκτώβριος 2015, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2015, 13:38

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας και δωρεάν ενημέρωση από τους Έλληνες διαιτολόγους

  • Μύθος το «παράδοξο της παχυσαρκίας» – Νέα μελέτη με επικεφαλής Ελληνίδα
    (Φωτ.: EPA / Lindsey Parnaby)

Κατά 3% αυξήθηκε την τελευταία τετραετία το ποσοστό παχυσαρκίας στην υψήλιο, ενώ μόνο το περασμένο έτος 39% επί του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 18 ετών καταγράφηκε ως παχύσαρκο.

Με αφορμή την 24η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη για δράσεις.

«Στη χώρα μας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις δομές και υγείας και ασφάλισης η σημερινή εικόνα αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα που απλά περιμένουμε το χρόνο να εκραγεί. Η έκρηξη των αριθμών σήμερα σε ποσοστά παχυσαρκίας σημαίνουν έκρηξη δαπανών για την περίθαλψη και υγεία αύριο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Θεωρώντας την πρόληψη μονόδρομο, η Ένωση προχωρεί σε δωρεάν ενημέρωση του κοινού το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 από τις 10:00 έως τις 15:00. Η ενημέρωση θα γίνεται από πτυχιούχους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα στα Προπύλαια.

Η παχυσαρκία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιδημία και είναι συνυπεύθυνη για προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυοσκελετικές διαταραχές και αναπηρίες.

Στον διαδικτυακό τόπο www.ed-de.gr έχει αναρτηθεί λίστα (που θα ανανεώνεται διαρκώς) με πτυχιούχους Διαιτολόγους Διατροφολόγους οι οποίοι από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούν δωρεάν λιπομετρήσεις και εκτιμήσεις σύστασης σώματος στα διαιτολογικά τους γραφεία.