23 Οκτώβριος 2015, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2015, 13:39

Έλληνες της Αυστραλίας: 30 χρόνια μετά, 50 οργανώσεις μαζί σε κοινή δράση (φωτο, βίντεο)

  • Έλληνες της Αυστραλίας: 30 χρόνια μετά, 50 οργανώσεις μαζί σε κοινή δράση (φωτο, βίντεο)
    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης ανάμεσα σε ομογενείς (φωτ.: neosKosmos.com/Κ. Ντεβές)
  • Έλληνες της Αυστραλίας: 30 χρόνια μετά, 50 οργανώσεις μαζί σε κοινή δράση (φωτο, βίντεο)

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 35 χρόνια για να βρεθεί τρόπος να «ενωθούν» σε μια υπέροχη εκδήλωση περισσότερες από 50 ομογενειακές οργανώσεις στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και για ακόμα μία φορά ο Πόντος ήταν εκεί.

Η ιστορική για τους Έλληνες της Αυστραλίας βραδιά ήταν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και φέρει την υπογραφή δεκάδων οργανισμών και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Διοργανώθηκε για την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, και έδωσαν το παρών όχι μόνο περισσότεροι από 600 Έλληνες ομογενείς, αλλά και Αυστραλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.


Άποψη από την αίθουσα όπου έγινε η ιστορική εκδήλωση

Ανάμεσά τους ο βοηθός γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου Σκοτ Ράιαν ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης πρωτοπόρο οργανισμό του ελληνισμού στην Αυστραλία και παράδειγμα για τις υπόλοιπες εθνικότητες.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βικτώριας Φίλιπ Δαλιδάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό της Πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, ο αρχιμανδρίτης Ευμένιος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η σκιώδης υπουργός Πολυπολιτισμού Ίνγκα Πέλιτς που εκπροσωπούσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βικτώριας Μάθιου Γκάι, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Νικ Στάικος και ο πρώην υπουργός της Βικτώριας Τζον Πανταζόπουλος.

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης χαρακτήρισε την εκδήλωση «ιστορική».

Μάλιστα, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης παρατηρείται μεγαλύτερη ενότητα και αυξημένη συνεργασία.

«Απόψε είναι μια ιστορική εκδήλωση όλης της παροικίας. Γιατί διοργανώνεται σε συνεργασία με δεκάδες παροικιακούς οργανισμούς και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια», τόνισε.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Βικτώρια, Χρ. Σημαντηράκη, συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα και το Διοικητικό Συμβούλιο για το έργο τους. «Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ απόψε και υποστηρίζετε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να δείξουμε σε όλους αυτό που μπορούμε πραγματικά να καταφέρουμε ως Έλληνες».


Η νέα γενιά της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης εντυπωσίασε με την παρουσία της

Το απίστευτο είναι πως η εκδήλωση, στην οποία οι καλεσμένοι απόλαυσαν εξαιρετικά εδέσματα, χειροκροτώντας παράλληλα τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρητίου Ενώσεως και της Ποντιακής Εστίας, διοργανώθηκε μέσα σε 15 μέρες! Παρακολουθήστε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ των Αλέκου Μάρκελλου και Έμμας Παπαεμμανουήλ για την ERT World.

Τελικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 100.000 δολάρια Αυστραλίας (65.280 ευρώ) για την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού.