21 Οκτώβριος 2015, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2015, 20:21

Τουρκία: 20 δημοσιογράφοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση

  • Τουρκία: 20 δημοσιογράφοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση
    Διαδήλωση κατά των συλλήψεων δημοσιογράφων και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Είκοσι δημοσιογράφοι παραμένουν σήμερα υπό κράτηση στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Έπειτα από μια «έκτακτη αποστολή» διάρκειας τριών ημερών, ένας συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις επανέλαβε την «ανησυχία του για την επιδείνωση (της κατάστασης) στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει στις (βουλευτικές) εκλογές» της 1ης Νοεμβρίου.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να «αποθαρρύνει (τους δημοσιογράφους) να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος», καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους παραμένοντας προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί αφού κατηγορήθηκαν για σχέσεις με στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή διότι απλά έκαναν τη δουλειά τους, ενημέρωναν τους πολίτες» δήλωσε η Μπάρμπαρα Τριόφι, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), μιας εκ των οργανώσεων που συμμετείχαν στην αποστολή.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας και του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας αλλά και οι προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές επιδείνωσαν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των αρχών.

Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία με αίτημα την αποφυλάκιση του Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ, του Ιρακινού δημοσιογράφου που κρατείται εδώ και σχεδόν δύο μήνες κατηγορούμενος για «τρομοκρατία».

Οι δύο Βρετανοί συνάδελφοί του με τους οποίους εργάζονταν μαζί για λογαριασμό του ενημερωτικού ιστότοπου Vice News απελάθηκαν.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, την οποία δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, πίσω από τη Μιανμάρ (144η θέση) και μπροστά από τη Ρωσία (152η θέση).