21 Οκτώβριος 2015, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2015, 12:40

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 72 ώρες στην Λέσβο (φωτο)

 • Σύνοδος Κορυφής: «Βόμβα» για την Ελλάδα το σχέδιο κειμένου για το προσφυγικό
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
 • Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 72 ώρες στην Λέσβο (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
 • Επιδότηση ενοικίου για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
 • Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 72 ώρες στην Λέσβο (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ωστόσο η κατάσταση και στα δύο νησιά παραμένει εκρηκτική. Χθες, το hotspot στη Μόρια της Λέσβου «έσπασε», καθώς οι ροές είναι τέτοιες που τίναξαν στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό και τις όποιες υποδομές. Κατά συνέπεια, άνοιξε και πάλι ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ.


                            (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

«Το τελευταίο τριήμερο, από την Κυριακή το πρωί έως και το πρωί της Τετάρτης, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης έως τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 873 άτομα σε 15 περιστατικά σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου.

Κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές θα αποτελέσει ένα ακόμα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων.

Εκτός από τη Μυτιλήνη, η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική. Με το που έκλεισαν και τα τελευταία ξενοδοχεία στην τουρκική ακτή, περισσότερα από 1.500 άτομα φτάνουν κάθε μέρα στο νησί.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκαλεί την Κυριακή έκτακτη διάσκεψη ηγετών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για το προσφυγικό. Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί την Πέμπτη στη Σλοβενία ενώ η συνάντηση των ηγετών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.