21 Οκτώβριος 2015, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2015, 12:19

Τελική η απόφαση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία

  • Τελική η απόφαση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία
    Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασιλής Ψωμάς)

Αν και το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, είναι προτιμότερη η φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας παρά του κρέατος – που επίσης μελετούσε η κυβέρνηση. Κάπως έτσι εξήγησε την απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία ο υπουργός Νίκος Φίλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αφού υπογράμμισε ότι πιστεύει πως οι δανειστές θα δεχθούν το μέτρο, είπε ότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης την οποία προσφέρει και το κράτος.

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13%. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως και τα ΙΕΚ καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση. Έτσι το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι' αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών. «Τέσσερις χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων... 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού» υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας.