20 Οκτώβριος 2015, 20:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2015, 19:40

Ινδία: Λιντσάρισμα οδηγού γιατί μετέφερε αγελάδες

  • Ινδία: Λιντσάρισμα οδηγού γιατί μετέφερε αγελάδες
    Οι αγελάδες προστατεύονται σε μια χώρα που προωθεί την απαγόρευση διά νόμου της εξόντωσης βοοειδών (Φωτ.: EPA/Jagadeesh NV)

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στο ινδικό Κασμίρ με αφορμή τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου από ινδουιστές, εξοργισμένους από την κατανάλωση βοδινού κρέατος.

Οι ταραχές στις περιοχές Κουλγκάμ και Αναντνάγκ ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν ένας οδηγός φορτηγού δέχτηκε επίθεση από ένα πλήθος που τον κατηγορούσε ότι εμπλεκόταν σε κύκλωμα το οποίο μετέφερε αγελάδες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι διαμαρτυρόμενοι ινδουιστές έριξαν πέτρες και εναντίον αστυνομικών.

Διαδηλωτές απέκλεισαν τον εθνικό αυτοκινητόδρομο Σριναγκάρ-Τζάμου, τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην κοιλάδα του Κασμίρ.

Σχολεία και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά σήμερα, καθώς έμποροι και ηγέτες αυτονομιστικών κινημάτων της περιοχής κήρυξαν απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.

Τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα στο Τζάμου και Κασμίρ, το μοναδικό κρατίδιο της Ινδίας όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων, αφού μέλη μιας σχεδόν άγνωστης ινδουιστικής οργάνωσης έριξαν μελάνι στο πρόσωπο ενός ντόπιου βουλευτή επειδή παρέθεσε δεξίωση στην οποία σέρβιρε βοδινό.

Οι αγελάδες θεωρούνται ιερές από πολλούς ινδουιστές. Ωστόσο μουσουλμάνοι και χριστιανοί, καθώς και Ινδοί από κατώτερες κάστες, τρώνε βοδινό.