21 Οκτώβριος 2015, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2015, 09:31

Ωριωνίδες 2015: Απόψε η φθινοπωρινή βροχή από πεφταστέρια

  • Ωριωνίδες 2015: Απόψε η φθινοπωρινή βροχή από πεφταστέρια
    (φωτ.: Flickr/Mike Lewinski)

Πιστές στο ραντεβού τους με τους λάτρεις της αστροπαρατήρησης είναι και φέτος οι Ωριωνίδες, τα πεφταστέρια του φθινοπώρου. Η μέσης έντασης βροχή διαττόντων κάθε χρόνο παρατηρείται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου· φέτος στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο σημείο της το βράδυ της Τετάρτης προς χαράματα της Πέμπτης.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσει κάποιος της Ωριωνίδες είναι κοιτώντας προς την ανατολή. Η ιδανική ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν από την αυγή. Βασική προϋπόθεση να το επιτρέψουν και καιρικές συνθήκες και ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.

Οι Ωριωνίδες, που πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Η «βροχή» στην πραγματικότητα είναι δεκάδες μετέωρα –συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα– τα οποία εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα πεφταστέρια των Ωριωνίδων θεωρούνται από τα πιο… γρήγορα καθώς συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα (έως 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό.