20 Οκτώβριος 2015, 09:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2015, 09:17

Απεργία στις 12 Νοεμβρίου προανήγγειλε η ΓΣΕΕ

  • Απεργία 30 Μαΐου: Πώς θα κινηθούν μέσα μεταφοράς, ποιες πτήσεις και δρομολόγια πλοίων ακυρώνονται
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γενική απεργία για τις 12 Νοεμβρίου προανήγγειλε η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, αλλά η ημερομηνία μπορεί να επανακαθοριστεί, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες.

Η αλλαγή στην ημερομηνία μπορεί να προκύψει, ανάλογα με το πότε το υπουργείο Εργασίας, θα επιλέξει να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος προανήγγειλε νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα αποτυπωθούν πιο ξεκάθαρα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές προβλέπει περιστολή δαπανών 1,6 δισ ευρώ και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται εξοικονόμηση κονδυλίων κατά 53% (980 εκατ. ευρώ) σε συνταξιοδοτικές δαπάνες, αυτό σημαίνει ότι έρχονται μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 έτη, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ανοησία».

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η είσοδος στην αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 29 ετών. Συνεπώς, με βάση τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση, το όριο ηλικίας εκτινάσσεται στα 70 έτη.