19 Οκτώβριος 2015, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2015, 20:17

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για πτυχιούχους

  • Με 408,69 ευρώ το μήνα ζουν 585.840 εργαζόμενοι
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  «ανοίγει» μέσα στον Νοέμβριο και θα παρέχει επιδότηση σε ανέργους του ΟΑΕΔ, έως και 100% για να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι. Το πρόγραμμα θα φέρει το όνομα: Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου θα ανέρχεται σε 17.500.000. ευρώ.

Το πρόγραμμα,  θα ενισχύσει πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεννημένους πριν από την 1η Ιανουαρίου 1991, για την έναρξη ή υποστήριξη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.

Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.

Κάποιες από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι ενδεικτικά εκείνες του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον τρία έτη από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν προς αξιολόγηση αίτηση χρηματοδότησης με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην πρόσκληση του προγράμματος.