20 Οκτώβριος 2015, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2015, 09:18

Επ. Φαχαντίδης: Ο υπ. Παιδείας πρέπει να αλλάξει θέση για τη Γενοκτονία γιατί η κατάσταση θα οξυνθεί

  • Επ. Φαχαντίδης: Ο υπ. Παιδείας πρέπει να αλλάξει θέση για τη Γενοκτονία γιατί η κατάσταση θα οξυνθεί
    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Επαμεινώνας Φαχαντίδης (φωτ. αρχείου)

Παρέμβαση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες κάνει ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, όσον αφορά τις θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας για τη Γενοκτονία, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα οξυνθεί εάν ο Νίκος Φίλης δεν αλλάξει θέση.

Μάλιστα σε επικοινωνία του με το pontos-news.gr είπε ότι εάν οι «ελληνικές αποδείξεις» για τη διάπραξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που του απέστειλε ως «δώρο» δεν είναι αρκετές για να τοποθετηθεί δημοσίως αλλάζοντας θέση, τότε είναι έτοιμος να του στείλει και βιβλιογραφία Τούρκων επιστημόνων οι οποίοι τεκμηριώνουν την τραγωδία.

Κύριε Φαχαντίδη, πριν από λίγες μέρες στείλατε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη τους 14 τόμους του Κων. Φωτιάδη για τη Γενοκτονία, και τον τόμο των Πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος». Υπήρξε κάποια αντίδραση; Έλαβε το «δώρο» σας;
Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Ίσως το χρονικό διάστημα να μπορεί να θεωρηθεί μικρό. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε απάντηση.

Συνήθως τα δέματα χρειάζονται 4-5 μέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό το διάστημα παρήλθε, οπότε λογικά ο υπουργός Παιδείας έχει λάβει την εγκυκλοπαίδεια Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον τόμο των Πρακτικών του 1ου Ποντιακού Ελληνισμού.


Οι 14 τόμοι που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας ο Επ. Φαχαντίδης

Εάν δείτε ότι η υπόθεση δεν έχει εξέλιξη, σκέφτεστε να προβείτε και σε κάποια άλλη ενέργεια;
Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας! Έστειλα το επιστημονικό έργο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που αποτελεί απόδειξη των όσων συνέβησαν από την «εδώ» πλευρά, την ελληνική. Ωστόσο υπάρχουν και επιστήμονες από την άλλη πλευρά που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συνεπώς θα αφήσω να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, γιατί ο υπουργός μπορεί να είναι απασχολημένος. Στη συνέχεια όμως, θα προσκομίσω άλλα αποδεικτικά στοιχεία από την άλλη πλευρά.

Υπάρχει κι ένα πρόσφατο βιβλίο, Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας – Η Μηχανή των Εθνοτήτων 1913-1918, του Φουάτ Ντουντάρ από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, όπου εξιστορείται το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς Τούρκους. Και δεν είναι ο μόνος Τούρκος που παραδέχεται την ιστορική αλήθεια.

Στο τελευταίο βιβλίο του Το ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου. Εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου ο καθηγητής Φωτιάδης αναφέρεται στη βιβλιογραφία πλειάδας Τούρκων συγγραφέων που παραδέχονται το γεγονός της Γενοκτονίας. Κατά συνέπεια, εάν ο κύριος υπουργός θεωρεί ανεπαρκείς τις αποδείξεις από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν κι άλλες από την άλλη πλευρά τις οποίες θα πρέπει να μελετήσει. Και δεν θα έχω αντίρρηση να του αποστείλω και βιβλία και από την άλλη πλευρά.

Σε πρόσφατη επιστολή σας όπου τοποθετείστε για τη στάση του υπουργού Παιδείας, καλείτε και τους βουλευτές ποντιακής καταγωγής να κινηθούν για να μεταφραστεί η επίτομη έκδοση της Γενοκτονίας σε έξι γλώσσες. Πρόκειται για απόφαση της Βουλής, η οποία για ποιο λόγοι πιστεύετε ότι δεν έχει υλοποιηθεί;
Προφανώς το θέμα είναι πολιτικό και ενδεχομένως ίσως οικονομικό. Εξάλλου οι πολιτικοί συχνά υπόσχονται πολλά και δεν τα υλοποιούν. Εγώ πάντως έχω κοινοποιήσει την επιστολή μου σε αρκετούς βουλευτές και περιμένω την αντίδρασή τους.

Σας αρκεί να ανασκευάσει ο υπουργός Παιδείας ή θέλετε να υπάρξουν βήματα προόδου σχετικά με το θέμα της Γενοκτονίας;
Πρωτίστως να ανασκευάσει ζητώ. Ωστόσο λόγω της ιδιότητάς του πρέπει να κάνει βήματα προόδου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαϊου, κατόπιν εντολής, πρέπει να τιμάται και στα σχολεία με ομιλίες κτλ.

Τι θα κάνει για αυτό ο υπουργός; Θα αποφασίσει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο; Δεν θα πρέπει οι νέοι να μάθουν την ιστορία;

Προβλέπω –και γι' αυτό κρούω τον κώδωνα– ότι η κατάσταση θα οξυνθεί εάν δεν αλλάξει θέση ο κατά τα άλλα συμπαθής υπουργός. Κι όπως γράφω στην επιστολή μου, σφάλματα κάνουμε όλοι αρκεί να προλάβουμε να τα διορθώσουμε.