19 Οκτώβριος 2015, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2015, 10:32

Οι ελιές στο μπράτσο, σημάδι εμφάνισης επιθετικού καρκίνου

  • Οι ελιές στο μπράτσο, σημάδι εμφάνισης επιθετικού καρκίνου

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που στο μπράτσο τους έχουν πάνω από 11 ελιές! 

Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου, οι ελιές που έχει ένας άνθρωπος στο μπράτσο είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης για το τι συμβαίνει σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο, σε σχετική δημοσίευση τους στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας British Journal of Dermatology, αναφέρουν πως άτομα με πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι έχουν 9πλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους. Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

Εκτός του μπράτσου, αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών που έχει κάποιος σε όλο του το σώμα, αν και σε μικρότερο βαθμό, είναι τα πόδια και η πλάτη.  

Ο αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές.

Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμούς τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία.