18 Οκτώβριος 2015, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2015, 19:27

Νταβούτογλου-Μέρκελ: Επίσπευση ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ

  • Νταβούτογλου-Μέρκελ: Επίσπευση ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ
    (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία, ώστε να αποτραπεί το τεράστιο κύμα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς επίλυση της κατάστασης στη Συρία. Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είπε ακόμη πως η χώρα του αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία συναντήθηκε νωρίτερα με τον Νταβούτογλου, υποστήριξε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως αντάλλαγμα, αναμένει η Τουρκία να συμφωνήσει να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που απορρίπτονται από την ΕΕ.

Κάτι στο οποίο ο Νταβούτογλου είπε ότι θα συμφωνήσει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας των Τούρκων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. 

Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Η Μέρκελ είχε επίσης επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ζήτησε από την Μέρκελ, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία, την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».