18 Οκτώβριος 2015, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2015, 16:20

Τι αλλάζει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

  • Αλλάζει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Σαρωτικές αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, με απώτερο στόχο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο, αλλαγή κλιμακίων ανά διετία ή τριετία ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα, αύξηση 50-100 ευρώ στους προϊσταμένους και διατήρηση επιδομάτων που δίδονται σήμερα, όπως επίσης και της προσωπικής διαφοράς σε περίπτωση ονομαστικής μείωσης του βασικού μισθού.

Οι μισθολογικές αυξήσεις –όποτε αποφασιστεί να «ξεπαγώσουν»– θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση το βαθμό του υπαλλήλου.

Για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.

Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.

Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Τέλος τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης παραμένουν ως έχουν.