18 Οκτώβριος 2015, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2015, 13:47

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

  • Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες δεν τελείωσαν με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

Αντίθετα, ήταν μόλις ο πρώτος από τους 11 δύσκολους σταθμούς (τελευταίος το θέμα της ρύθμισης του χρέους), που έχει μπροστά του το Μαξίμου για να πάρει τις δόσεις, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να κλείσει το θέμα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από δύο μήνες (ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου), αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο 10ήμερο.

Πρόκειται για την περίοδο από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα καθοριστεί και θα πρέπει να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, η Αθήνα θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση: εκθέσεις αξιολόγησης, διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Τα επόμενα 48ωρα αναμένεται στην Αθήνα το Κουαρτέτο των δανειστών, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) με τηλεδιάσκεψη.

Αναλόγως με την έκθεση των θεσμών, θα εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ ή θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει –άμεσα– περαιτέρω δράσεις, ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Μέχρι τις αρχές της επομένης εβδομάδας, οι θεσμοί θα καταρτίσουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Τη λίστα αυτή θα εγκρίνει το EWG και η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της ελάχιστες ημέρες για την υλοποιήσει. Συγκεκριμένα, το δεύτερο Πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων θα εξετασθεί από το Eurogroup, που συνεδριάζει λίγες ημέρες αργότερα (9 Νοεμβρίου).

Τέλος, έως τις 7 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για όλα τα ζητήματα (ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια», νέα δημοσιονομικά μέτρα, φορολογική μεταρρύθμιση, εργασιακές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.).

Στόχος είναι να κλείσει ο έλεγχος και να μην ανακύψουν προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εμπλοκή των καταθετών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.